Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä, sanoo vanha rahoitusalan sanonta. Se tarkoittaa, että riskisijoituksilta odotetaan korkeampaa tuottoa kuin vähemmän riskisiltä sijoituksilta. Riskejä on monenlaisia, mutta yksi keskeisimmistä ovat sopimusriskit. Ylimalkaiset, epäselvät ja pahimmassa tapauksessa suulliset sopimukset ovat omiaan kasvattamaan yrityksesi sopimusriskejä.

Sopimukset syynätään ennen sijoituksia

Haluaisitko joku päivä myydä yrityksesi? Tai saada merkittävän rahoituksen? Potentiaaliset yritysostajat, pankit ja muut rahoittajat analysoivat kohdeyrityksen sopimusriskit ennen ensimmäistäkään sijoitusta. Edullisen luoton ja rahakkaan exitin voi unohtaa, jos yrityksen sopimusasiat ovat retuperällä. Suulliset työsopimukset, suullinen osakassopimus ja tilausten vastaanottaminen suullisesti ovat esimerkkejä pahimmista puutteista.

Yritys on juridisesti sopimusverkko – nippu sopimuksiin perustuvia oikeuksia ja velvoitteita. Ennen mahdollista yritysostoa kohdeyrityksen sopimukset syynätään ns. due diligence -tarkastuksessa. Jos yrityksen yhdestäkin arvokkaasta omaisuuserästä löytyy sopimuspuute, kirjaa tarkastuksen tekevä juristi punaisella huutomerkillä varustetun nootin tarkastuskertomukseensa – ihan oikeasti.

Laadukas ja kirjallinen sopimus pelastaa paljon

Kirjallisen sopimuksen etuna on sen parempi jälkikäteinen todistettavuus. Toisaalta kirjallinen muotokaan ei ole pelastus, jos sopimuksen varsinainen sisältö on riittämätön. Avainhenkilön työsopimus ilman kilpailukielto- ja salassapitoehtoja on sijoittajan näkökulmasta todellinen punainen vaate.

Due diligence -tarkastuksessa samoin kuin pankin suorittamassa luottokelpoisuuden arvioinnissa huomio kiinnitetään ns. worst case -skenaarioihin. Mitä jos yrityksen luottotyöntekijä siirtyy välittömästi sijoituksen jälkeen kilpailijan leipiin? Entäpä jos rahallisesti merkittävä asiakas tekee yllättäviä vaatimuksia, joihin ei ollut varauduttu sopimuksella?

Minimoi sopimusriskisi pienellä vaivalla

Suomen oikeudessa sopimuksia saa tehdä varsin vapaasti. Laki ei siis aseta merkittäviä rajoituksia sille, minkälaiset ehdot ovat sallittuja. Esimerkiksi työoikeudessa sopimusvapaudesta on säädetty toki poikkeuksia – työsopimus ei voi sisältää minkälaisia ehtoja tahansa. Näistä poikkeuksista tulee olla tietoinen. Suurimmassa osassa sopimustilanteita pahimmilta riskeiltä suojautumiseen riittää kuitenkin maalaisjärki, kirjoitustaito ja ripaus neuvottelutaitoja. Ei tarvitse googlata tai kääntyä liikejuristin puoleen.  

Kaikkeen liiketoimintaan kuuluu luontaisena osana riski. Asiakkaat ja alihankkijat pettävät, taloussuhdanteet heittelevät. Näistä erillään tulee kuitenkin pitää ne riskit, joihin voidaan varautua. Merkittävä osa huutavista sopimusriskeistä on eliminoitavissa varsin pienellä vaivalla – kirjallisilla sopimuksilla, hyväksi havaituilla perusmallisilla sopimusehdoilla. Bisneksen arvoa saa kasvatettua huomattavasti lähtemällä perusasioista.

Kirjoittaja on Sopimustiedon juristi.

P.S. Haluatko minimoida yrityksesi sopimusriskit ja tehdä yrityksestäsi houkuttelevamman sijoittajille? Palvelulla laadit ja allekirjoitat luotettavasti kaikki yrityksesi sopimukset. Sopimustieto on laadukkaiden sopimusten koti.