Sähköinen valtakirja voi helpottaa merkittävästi riskiryhmään kuuluvien asioiden hoitoa. Tällä hetkellä usea suomalainen on karanteenissa ja erityisesti riskiryhmään kuuluvan asioiden hoitaminen voi käydä vaikeaksi, kun läheisiäkään ei voi tavata kasvokkain. Yksi ratkaisu arjen helpottamiseksi ja tärkeiden asioiden hoitamiseksi on valtuutuksen antaminen etänä.

Sopimustiedolla valtakirjan voi helposti laatia ja allekirjoittaa täysin sähköisesti. Asiakirjan voi myös toimittaa suoraan palvelusta valtuutetun sähköpostiin tai puhelimeen tekstiviestillä. Koko prosessi hoituu siis sähköisesti eikä asiakirjaa tarvitse ollenkaan tulostaa. Palveluun voi rekisteröityä niin yksityishenkilönä kuin myös yrityksenä täysin ilmaiseksi.

Keskitymme tässä kirjoituksessa yksilöityyn valtakirjaan, mutta kaikki alla olevat valtakirjat voi laatia maksutta henkilökohtaisella Sopimustilillä.

Palvelun asiakirjamallit on luotu juristien toimesta ja sisältöjä päivitetään lainsäädännön ja oikeuskäytänteiden mukaisesti.

Laadi yksilöity valtakirja etänä helpoimmalla tavalla täältä.

Laadi aina kirjallinen valtuutus

Yksilöidyllä valtakirjalla voit valtuuttaa jonkun edustamaan itseäsi tai tekemään puolestasi sopimuksen tai muun oikeustoimen, kuten kaupan. Käytännössä valtuutettu tarvitsee aina kirjallisen valtakirjan osoittaakseen oikeutensa edustaa valtuuttajaa.

Valtakirja on mahdollista tehdä melkein mitä tahansa tilannetta varten, jos valtuuttaja on estynyt hoitamaan asiaa itse. Tavallisesti valtakirjaa käytetään esimerkiksi kaupankäynnissä, pankissa asioidessa, noudettaessa postilähetystä toisen puolesta tai edustettaessa toista henkilöä tietyissä tilanteissa tuomioistuimessa.

Sopimustiedon juristien luomalla valtakirjamallilla laadit pätevän valtakirjan 2–3 minuutissa. Valtakirjan voi allekirjoittaa palvelussa sähköisesti ja välittää sen suoraan vaikkapa valtuutetun puhelimeen. Molemmille jää automaattisesti oma digitaalinen kappaleensa valtakirjasta, eikä valtakirja pääse häviämään.

Palvelu ohjeistaa infopalloin asiakirjan laadinnassa. Yksilöidyssä valtakirjassa valtuutuksen sisältö -kohtaan määritetään mihin yksittäiseen oikeustoimeen (esim. kauppaan) tai minkälaisiin oikeustoimiin valtuutetulle annetaan kelpoisuus edustaa päämiestä eli valtuuttajaa.

Valtuutuksen pätevyys ei edellytä todistajia

Todistajia voi nimetä, jos sille katsoo erityisiä syitä. Valtakirjan pätevyys ei kuitenkaan edellytä todistajien nimeämistä. Joskus todistajien allekirjoitukset voivat lisätä valtakirjan uskottavuutta muiden silmissä. Sopimustiedon valtakirjamalli sisältää valmiit muotoilut todistajia varten, jos sellaisia poikkeuksellisesti tarvitaan.

Valtakirjan allekirjoittaminen

Valtuutuksen antamiseen suositellaan käyttämään SopimusSign Vahva-allekirjoitustapaa, jossa tunnistaudutaan verkkopankissa tai mobiilivarmenteella. Kyseinen allekirjoitustapa on maksullinen. Voit ostaa palvelussa 5 kpl SopimusSign Vahva allekirjoituksia hintaan 11,80 €. Allekirjoituksen voit tehdä joko puhelimella tai tietokoneella. Alla kuvaohje allekirjoittamisesta pankkitunnuksilla tekstiviestikutsun kautta.

Kirjallinen valtakirja vaivattomasti valtuuttajan käyttöön

Kun valtakirja on allekirjoitettu, voit toimittaa asiakirjan valtuutetulle suoraan palvelusta. Alla näkyvällä Välitä-toiminnolla valtuutuksen voi toimittaa joko vastaanottajan sähköpostiin viestin liitteenä tai puhelimeen tekstiviestillä. Tekstiviestillä vastaanottaja saa linkin, josta valtakirjan pääsee lataamaan itselleen.

Tutustu Sopimustietoon ja laadi valtakirja täällä.